
תחבורה ציבורית ביפן
התחבורה הציבורית ביפן היא מהיעילות והמדוייקות ביותר בעולם. החל מרכבות המטרו ועד רכבת הקליע (Shinkansen). ישנם גם אוטובוסים, מעבורות, רכבות עיליות ומוניות בהן ניתן להיעזר בהם בנסיעות קצרות.
קניית כרטיס למטרו
העלות עבור כרטיס נסיעה במטרו, נקבעת לפי המרחק בין התחנה בה אתם מעוניינים לעלות לתחנה הסופית ורשום על התחנה הסופית. מכניסים כסף למכונה לפי הסכום שכתוב ליד תחנת היעד (אותו דבר גם ברכבות עיליות, וחברות סאבווי אחרות חוץ ממטרו). בוחרים את מספר הנוסעים ובסיום מקבלים כרטיס נייר. (אם אתם לא יודעים את הסכום הנסיעה, תקנו את הכרטיס הזול מכולם. לאחר ההגעה תלכו למכונת fare adjustment או לדלפק ליד יציאת הכרטיסים ושלמו את ההפרש.)
בעזרת כרטיס זה ניתן להיכנס למתחם הרציפים, וזהו גם כרטיס היציאה ממנו (מכניסים אותו בשער היציאה, עם סיום הנסיעה והוא נבלע)
אם החלטתם לשנות מסלול תוך כדי נסיעה, ישנה מכונת fare adjustment בכל נקודת יציאה ליד השערים. מכניסים את הכרטיס, היא מחשבת כמה עולה לכם המסלול מהנקודה בה עליתם על הרכבת ועד למיקום שבו אתם נמצאים, בהתאם לכך אתם מקבלים את ההפרש או מוסיפים אותו, וחופשיים להמשיך בנסיעה.
נקודה לציון- כאשר מחליפים בין חברות רכבת (למשל בין המטרו לג'יי-אר) צריך לקנות כרטיס חדש בכניסה לתחנה של חברת הרכבת השניה. במידה ומחליפים רכבת בתוך אותה חברה (בין מטרו למטרו או בין רכבת ג'יי-אר לג'יי-אר) לא צריך לקנות כרטיס חדש.
מספרי הקרונות מסומנים על הרציפים. יש לעמוד מצד ימין או שמאל של הסימון, ולאפשר לכל הנוסעים לרדת לפני שאתם עולים. תוכלו לראות איך היפנים עושים זאת באלגנטיות והשקט שלהם, ופשוט לנהוג כמוהם.
אפשר לשדרג את הנסיעה לקרונות הירוקים - אלו קרונות יוקרתיים ומרווחים יותר. עלותם היא כ- 30% יותר מעלות הנסיעה בקרונות הבסיסיים. השדרוג לא הכרחי מכיוון שגם הקרונות הבסיסיים נוחים, נקיים ומרווחים מספיק. כמעט בכל רכבות ה- shinkansen ישנם שקעי חשמל לכל מושב.
- ניתן לרכוש דרך המכונות של המטרו כרטיס של 24 שעות שתקף לכל רכבות המטרו בעלות של כ-600 יין לאדם. ניתן לקנות כרטיס יומי משלוב של המטרו וג'יי-אר בעלות של כ-1600 יין ליום.
- השתדלו להימנע מנסיעה במטרו ברכבות הרגילות בשעות העומס- 7-9:30 בבוקר, ו- 17-19 בערב. בעיקר אם יש לכם מזוודות.
הזמנת כרטיס JR
התחבורה הבין עירונית ביפן נחשבת יקרה, אבל היא מהירה, נוחה ויעילה ביותר.
חברת JR מאפשרת לרכוש כרטיס מיוחד לשימוש בלתי מוגבל בכל המתקנים שלה (כולל אוטובוסים, קו רכבת עילי בטוקיו, מעבורות וכל רכבות השינקנסן והבין עירוניות).
ברכבות בין עירוניות מעטות (rapid express ו- limited express) תוכלו להזמין מקומות ישיבה מראש. אפשר לעשות זאת במשרד הכרטיסים של JR (חברת הרכבות הגדולה) או בחברה הספציפית שמפעילה אותן.
את הכרטיס ניתן לרכוש אך ורק מחוץ ליפן, וניתן להפעיל אותו בתוך יפן בהצגת דרכון זר.
הוא נחשב לא זול, אבל בתכנון נכון הוא זול הרבה יותר מהמחיר המצטבר של נסיעות רגילות. הוא מאפשר הזמנת מקומות בחינם על כל רכבת שהוא מכסה.
ניתן להזמין כרטיס לתקופות של שבוע, שבועיים או שלושה שבועות.
את כרטיס ה- JR Pass לא מעבירים במכונה, כמו כרטיסים אחרים, אלא מציגים לכרטיסן בעמדה, שנמצא ליד השערים האוטומטים.
אפשר לקנות את הכרטיס כאן
נקודות חשובות לרוכשים כרטיס JR Pass:
-
את שובר ה- JR Pass שרכשתם לא ניתן להנפיק ביפן. כמו שניתן לרכוש אותו מחוץ ליפן, כך גם ההנפקה. שימו לב וזיכרו לעשות זאת לפני צאתכם.
-
כרטיס ה- JR Pass מקנה נסיעות ללא הגבלה בקווי JR למעט רכבת השינקנסן, MIZUHO, "נוזומי" וקווי אוטובוס מסויימים.
-
ניתן להפעיל את הפס במשרדים בתחנות הרכבת הגדולות (בטוקיו למשל יש מספר אפשרויות – בתחנות טוקיו, תחנת שינג'וקו, תחנת שינגאווה, תחנת אואנו). לרוב בתחנות שהשינקנסן עובר בהן ניתן לגשת לפתוח את הפס במשרדים שבתחנות אלו. המשרדים לאתחול הפס נסגרים יחסית מוקדם וכדאי לבדוק שעות באתר של ה-JR. ניתן גם להפעיל את הפס במשרדים בנמל התעופה בטוקיו או באוסקה.
-
כרטיס ה- JR Pass משמש בעיקר לתחבורה בין עירונית. התחבורה העירונית קצת יותר יקרה מהארץ ונוחה מאד: כל הקווים שמובילים לאתרים תיירותיים משולטים היטב.
- הפס תקף לשלושה חודשים בלבד מרגע הרכישה באינטרנט. לכן כדאי לרכוש אותו קרוב יותר למועד הנסיעה. לאחר ההזמנה, הפס מגיע בדואר וזמן ההגעה יכול לקחת בין שבוע ל-3 שבועות.
-
לעיתים ניתן לקנות את הפס גם לאחר ההגעה ליפן, אבל זה תקופתי ולא כדאי להסתמך על זה, וגם זה יותר יקר.
-
אם רוצים לקנות כרטיס רכבת יומי עבור הג'יי-אר, ניתן לרכוש אותו רק דרך המשרדים. לא ניתן לרכוש במכונות (כמו במטרו).
כרטיס נטען SUICA
ליפנים יש כרטיס רב קו משודרג אותו ניתן להטעין בכסף ולשלם עבור הנסיעות שלכם שאינן כלולות בכרטיס הJR Pass. כרטיס הSUICA משמש גם כארנק אלקטרוני וניתן לרכוש דרכו חטיפים ומשקאות במכונות האוטומטיות ברחבי יפן ובחנויות נוחות. יש כרטיס דומה למטרו שנקרא PASMO ואפשר להשתמש בשניהם בדיוק אותו דבר בכל חברות הרכבת בטוקיו. אלו הם הכרטיסים שיש בטוקיו, בערים אחרות יש כרטיסים אחרים ולכן הכרטיס לא תמיד עובד כשעוברים לעיר אחרת.
ניתן לרכוש כרטיס התחלתי עם 1,000 יין טעון (מינימום). מחיר הכרטיס כולל "פיקדון" הוא 500 יין.
טיפים לרכבות בערים הגדולות:
-
אם לא רכשתם כרטיס ואינכם בטוחים לגבי מחיר הנסיעה, רכשו את הכרטיס הזול ביותר שמופיע במכונה. בשער היציאה בסוף הנסיעה, יש מכונות FARE ADJUSTMENT דרכן תדעו כמה תצטרכו להוסיף ויוציאו לכם כרטיס חדש, באמצעותו תצאו מהתחנה.
-
בשעות הבוקר 7:00-9:00 , הקרון הראשון מותר לנשים בלבד במטרה למנוע הטרדות מיניות, שנעשות בקלות ברכבת צפופה. נשים המטיילות לבד, יכולות לחוות נסיעה בקרון הנשים.
-
מומלץ להימנע מנסיעה בשעות השיא: בוקר- 7:30-9:30 ולילה - 23:30-00:30 מפאת הצפיפות הגבוהה ביותר. אם אתם הרפתקניים וסקרנים, עשו זאת פעם אחת ותראו איך אנשים נדחסים לקרונות הצפופים כמו סרדינים, תוכלו גם לזהות את עובדי הרכבת שתפקידם הוא לדחוף נוסעים פנימה!
-
בתוך הרכבת, הכריזה ושם התחנה הם גם באנגלית. ברציפים הכריזה היא ביפנית בלבד.
מסלולים ולו"ז רכבות באנגלית ניתן למצוא באתר: http://www.hyperdia.com/en
אוטובוסים ומוניות
העליה לאוטובוס בחלק מהאוטובוסים נעשית מהדלת האחורית, יש לשלוף ממתקן ליד הדלת את כרטיס הנסיעה. הירידה מלפנים, והתשלום ניתן לנהג לפי המרחק מהתחנה בה עליתם. ישנם ערים בהן העלייה לאוטובוסים היא מקדימה (למשל בטוקיו לרוב), ואז משלמים עם העלייה לאוטובוס.
המוניות ביפן יקרות מאד, בעיקר בלילה אחרי הרכבת האחרונה ואם זה לא הכרחי מומלץ לותר עליהן. הדלת שליד הנהג נפתחת ונסגרת ע״י הנהג כמו מוניות שירות בארץ, אין צורך לנסות לפתוח אותה. הנהגים אדיבים במיוחד (כיאה ליפנים), חלקם לבושים במדים, כובע וכפפות. אין סיבה לחשוד במונה או לחשוב שעובדים עליכם, היפנים כנותני שירות מאוד ישרים והגונים. בערים הגדולות ניתן לשלם באשראי על הנסיעה.
קודי התנהגות בתחבורה ציבורית: לא אוכלים, שותים או מדברים. יש להעביר את הטלפון למצב שקט. שימו לב למושבים המסומנים כמיועדים לנשים בהריון, זקנים ובעלי מוגבלויות וכבדו זאת.
ברכבות השינקנסן מותר לאכול וניתן לסובב את המושבים. ברציפים תוכלו לקנות קופסאות עם ארוחות מוכנות. אם אתם יכולים.
תכנון נסיעה
תוכלו לתכנן את מסלול הנסיעה שלכם מנקודה לנקודה באתר - http://www.hyperdia.com
בחיפושים, בטלו את הסימון לרכבות השינקנסן מסוג Nozomi ה- Mizuho והרכבות הפרטיות, כי ה-JR Pass לא מכסה אותן.
אתר נוסף שמציע שירות דומה - http://www.jorudan.co.jp/english/norikae
מקומות שמורים
הזמנת מקומות בשינקנסן:
בכל רכבת שינקנסן ישנן 3 קרונות של מושבים לא שמורים. לא סביר שיהיה מקום ישיבה אם לא עולים בתחנה הראשונה של הרכבת, במיוחד אם נוסעים בסופי שבוע, בחגים יפנים (גולדן וויק / ניו יירז / אובון), או בעונות המתויירות (דובדבן/שלכת). מומלץ להזמין מקומות לשינקנסנים בדלפק הזמנות השינקנסן, לאחר שתיקפתם את ה- JR Pass שלכם.
במידה ופיספסתם/ סטיתם מהמסלול, ויש אם יש לכם JR PASS בתוקף או רק עד 4 ימים מתאריך הנסיעה המתוכנן כאשר יש כרטיס רגיל ולא פס. ניתן לעלות על קרון "לא שמור". לא תקנסו על כך.